Gratis tjänst

Vår tjänst innebär att du kommer att kunna välja mellan mäklarna i Örnsköldsvik på ett mycket smidigt och enkelt sätt. Detta kommer inte att kosta dig något – det är helt gratis för dig som vill sälja din villa eller bostadsrätt i Örnsköldsvik. Vi vet att mäklarna i staden är mycket intresserade av att få uppdraget att sälja din bostad och de får här möjlighet att lämna in offert för att få jobbet. De kommer att vinlägga sig om att skicka riktigt bra offerter.

Hur går det till när man ska sälja sin fastighet?

Har du bestämt dig för att sälja din fastighet men inte vet hur? Det finns några olika alternativ att välja på. Det första är att sälja din fastighet privat. De flesta som säljer sina fastigheter privat brukar lägga upp dem på sälj sidor som bland annat Blocket. Men att sälja sin fastighet privat är mycket mer komplicerat och kräver betydligt mer tid och kraft än att exempel att sälja en skoter.

Därför skulle vi nog rekommendera att ta hjälp av en välkänd mäklare som kan hjälpa dig  så att allt går smidigt, rätt och riktigt till. Vi har här försökt att lista upp några saker som kan vara bra att tänka på inför din försäljning.

Om du kommer att anlita en mäklare är det några saker som kan vara bra att ta fram innan er första träff.

  • Papper på fastigheten, eller adress på bostadsrätten och ev. lägenhetsnummer
  • Kvadratmeter på fastigheten
  • Uppgifter på om- och tillbyggnader
  • Uppgifter på vad som renoverats sedan ni flyttat in
  • Driftkostnad på fastigheten
  • Årsförbrukning på uppvärmning
  • Månadskostnad om det är en bostadsrätt

Första gången du träffar mäklaren brukar denne gå igenom de papper du tagit fram och fråga allmänna frågor om fastigheten Frågorna kan bestå av vad ni renoverat, material invändigt och utvändigt, fönster, dränering och så vidare. Mäklaren brukar sedan ha med sig kamera eller en person som fotograferar för att ta bilder på din fastighet inför kommande annons. Därför kan det vara bra att se till att det är städat och ser inbjudande ut i hemmet, för att bilderna ska se så bra ut som möjligt.

Efter ert möte brukar mäklaren sammanställa alla all den information den fått av er fastighet och ta fram ett material som ska användas i annonserna samt det prospekt som brukar delas ut till intressenterna på visningen. Efter sammanställningen brukar detta material skickas hem till dig som säljare för att godkännas.

Inför visning brukar mäklaren lägga ut information om din fastighet på bland annat Hemnet.se, på mäklarfirmans internetsida och ibland i lokaltidningen. I vissa fall sätts även planscher upp samt att en skylt brukar sättas upp utanför fastigheten för att förbi passerande ska se att fastigheten är till salu.

När det har blivit dags för visning finns här oftast två olika alternativ, förbokad visning och öppen visning. Med förbokad visning menas det att intressenter får kontakta mäklaren för att boka en tid för visning. Finns det flera intressenter brukar en gemensam tid för dessa bestämmas för visning. Med en öppen visning däremot sätter mäklaren upp en eller flera tider då det är visning, sedan kan alla som vill infinna sig på den tiden för att se fastigheten. Efter visningen brukar mäklaren skriva upp namn och telefonnummer till alla intressenter som vill bara med på budgivning av fastigheten.

När det är dags för budgivning brukar mäklaren ringa runt till alla intressenter och förklara att budgivningen startat. Mäklaren brukar hålla säljaren uppdaterad under hela budgivningen. Budgivningen sker sedan antingen via telefon, sms eller Internet och fortgår tills det står kvar en person som lagt det högsta budet. Mäklaren noterar tidpunkt och bud på varje person som lägger för att kunna visa detta för säljaren och köparen vid kontraktskrivningen.

Efter avslutad budgivning tar mäklaren kontakt med säljaren för att meddela hur det gått och en tid brukar bokas för kontraktskrivning. Det är alltid säljaren som har sista ordet och vill han inte sälja till den person som lagt det högsta budet behöver han inte det. Det är inte förän kontraktet är påskrivet som det finns ett bindande avtal.

Mäklaren träffar sedan säljaren och köparen på sitt kontor för kontraktskrivning. Detta brukar ta upp till 1 timme så det kan vara bra att ha avsatt tid för detta. Här går mäklaren igenom hela köpekontraktet, sida för sida, med säljare och köpare och det finns tid för frågor och funderingar. Efter allt är genomgånget för säljaren och köparen skriva under kontraktet. Här krävs det att du har med dig en giltig Id-handling för att kunna legitimera dig för mäklaren innan påskrift.

Vid kontraktskrivningen brukar handpenningen betalas ut, den är i vanliga fall 10% av köpesumman. Den slutgiltiga betalningen sker sedan på tillträdesdagen.

Vid tillträdet brukar säljaren, köparen och mäklaren träffas på köparens bank. Här brukar en likvidaräkning göras, det vill säga en avstämning på slutbetalningen till dig, lån ska lösas, ränta på lån ska lösas och så vidare. Efter alla betalningar är klara brukar nycklar och eventuella andra viktiga handlingar överlåtas.

Det sista som görs är att tillträdeshandlingarna undertecknas och efter det är du inte längre ägare av din fastighet.

Det om detta, nu har du förhoppningsvis fått dig lite matnyttigt om hur du ska bära dig åt när du ska sälja din bostad. Om du är intresserad av att komma i kontakt med mäklare på andra platser så erbjuds denna tjänst också bland andra på dessa orter;

Umeå

Sundsvall

Härnösand

Östersund

Hudiksvall